Tornar enrere Tornar enrere Blog RS

Escrit per

RocaSalvatellaRocaSalvatella

next

¿Per què Faceboo ha comprat Whatsapp?

La batalla pel domini del mercat mòbil, la potencialitat d'una aplicació amb moltes expectatives de creixement o la monetització de l'audiència explicarien les astronòmiques xifres que Facebook ha pagat per Whatsapp.

Quant val una cosa que fan servir tots a canvi de gairebé res? Segons Mark Zuckerberg, creador de Facebook, aquesta "cosa", és a dir, Whatsapp, val 13.800 milions d'euros. Pagar 42 dòlars per cadascun dels 450.000 usuaris de Whatsapp sembla una suma desorbitada si ho comparem amb els 3 dòlars per client que va desemborsar el gegant japonès Rakuten quan va adquirir Viber, un dels principals competidors de Whatsapp.

Els mateixos protagonistes de l'operació Facebook i Whatsapp ens van donar, durant la celebració del Mobile World Congress, algunes pistes sobre el per què de l'indigest preu de venta de l'aplicació de missatgeria, de l'estratègia de la maniobra i de les seves implicacions. El mateix Zuckerberg va assegurar que Whatsapp "ja val més de 19.000 milions de dòlars" després de detectar que, encara que l'aplicació generi pocs beneficis, té el valor dels seus usuaris. A continuació, desglossem les claus que podrien explicar les motivacions de l'operació.

Avui dia, la batalla digital es lluita en el sector del mòbil i, per sortir-ne victoriós, cal guanyar l'audiència. En aquest sentit, Jan Koum, cofundador de Whatsapp, va confirmar a Barcelona que, a partir del proper estiu, l'aplicació de missatgeria incorporarà el servei de trucades per veu. La idea podria ser la de seguir el model de Line, un dels seus competidors. Amb aquest moviment, Facebook evidencia que la seva estratègia d'acció va més enllà de l'àmbit de missatgeria. Zuckerberg també vol competir en el mercat de les comunicacions de veu. Abans ho havia fet Google amb Hangouts o Microsoft amb Skype.

Whatsapp és una aposta segura. El servidor de missatgeria compta amb 450 milions d'usuaris, més del doble que Twitter, i el major indicador de creixement registrat en la indústria de les aplicacions en termes d'audiència. La comparativa és contundent. Mentre la mitjana d'increment d'usuaris en el sector de les aplicacions es mou entre el 10 i el 20%, Whatsapp guanya terreny a un ritme del 72%. A més, el seu públic resulta molt interessant per Facebook. que ha perdut manxa entre els segments més joves de la població, just el nínxol en el que Whatsapp té més avantatja. L'accés a aquest target i a nous mercats és una garantia de creixement.

Dominar el mercat de la telefonia, guanyar multitud de clients, aplanar el terreny per fer-se amb molts més. Usuaris, usuaris i usuaris, però per què? Com treure-hi rentabilitat? En el cas de Whatsapp, la rentabilitat podria passar pel desenvolupament d'un model de negoci nou amb la creació d'una versió Premium o la introducció de la publicitat. La primera operació podria materialitzar-se augmentant el preu de la subscripció (ara cada usuari paga una quota mensual d'un euro) o aplicant aquesta pujada només a aquells clients que vulguin utilitzar continguts i serveis extres.

Una altra alternativa seria la d'advocar per la publicitat. Tot i que Jan Koum desmentís tot lo de l'autonomia de l'aplicació i el compromís de Zuckerberg de no alterar el servei, hi ha antecedents que ens porten a pensar que segueix sent una opció més que probable. De fet, el mateix Zuckerberg va apostar pels anuncis a Instagram 18 mesos després de comprar l'aplicació i després d'haver declarat que estava compromès a "fer-la créixer de manera independent".

Però, potser la raó fonamental d'aquesta adquisició és el Big Data, l'obtenció, l'anàlisi i la interpretació de grans quantitats d'informació que poden aportar a l'ecosistema de Facebook aquests 450 milions d'usuaris de Whatsapp. Una informació molt valuosa per aquells que volien apostar per la publicitat a través de missatges o per optimitzar FacebookAds.

Com sempre passa, el temps decidirà, jutjarà la idoneïtat de la maniobra de Facebook i fixarà el seu valor real. Ningú dubta, per exemple, que els 1.550 milions de dòlars que va pagar Google per Youtube l'any 2006 no fossin un encert.

Google ha transformat la pàgina de vídeos en una autèntica font d'ingressos publicitaris i ha aconseguit construir un model d'èxit. Ara ens toca esperar per veure si els avatars de Whatsapp fan el mateix.

Posts relacionats

28-06-2023

Inteligencia Artificial Generativa, la nueva frontera

Los mensajes de voz de WhatsApp son la forma más cómoda y más odiosa de...

21-03-2023

El Mobile World Congress 2023: On el futur...

L'edició 2023 del Mobile World Congress s'ha dut a terme del 27 de febrer al...

20-03-2023

Joana Barbany s’incorpora com a Advisor de RocaSalvatella

Sant Cugat del Vallès, 15 de març de 2023 - RocaSalvatella anuncia la incorporació de...

11-11-2022

Grupo Moventia continua confiant en RocaSalvatella per a...

Niza Cars, la divisió de Rent a Car que forma part del grup Moventia, és...

Breus i esdeveniments

partner with us
Preparat per a transformar el teu negoci?
Contacta'ns arrowarrow
Partner with us Preparat per a transformar el teu negoci? Contacta'ns arrow