Tornar enrere Tornar enrere Blog RS

Escrit per

Marc Cortés

next

El moment de les empreses intel·ligents

Stephen Hawking deia que la “intel·ligència és la capacitat d'adaptar-se al canvi”, i avui més que mai les empreses s'enfronten, a causa de l'impacte del coronavirus, a un gran canvi. Paraules com el teletreball, les reunions no presencials, eines com Microsoft teams, hangout o Skype estan en la majoria de converses professionals.

Però si alguna cosa està quedant clar aquests primers dies de confinament és que per a poder continuar d'una forma més o menys normal la nostra activitat professional es precisa que les empreses treballin per a ser més “intel·ligents”, que no siguin simples pegats d'eines sinó l'inici de profunds canvis culturals.

En aquest context identifico sis atributs culturals que faran d'una companyia una organització intel·ligent, és a dir, amb capacitat per a adaptar-se a aquest nou entorn:

1. Agilitat: La velocitat és la nova grandària

La rapidesa amb la qual una organització sigui capaç de llançar productes, serveis i solucions als mercats, l'agilitat amb la qual reaccioni a noves situacions i la seva velocitat d'experimentació, marcaran la capacitat competitiva d'aquesta organització. El nou avantatge competitiu ja no és la grandària sinó la velocitat.

Ja sabem que aquests dies tot són problemes, projectes que pareixin, consums que es frenen, incertesa sobre què passarà demà. Però el demà arribarà i hem de començar avui a preparar-nos.

  • Reduir jerarquies i burocràcia. Ser capaços de simplificar els processos: reduir reunions que no siguin necessàries, activar la creativitat pensant en noves solucions que el moment actual exigeix.

  • Trencar sitges i treballar de manera transversal: orientar els lideratges a la responsabilitat i al control, no es tracta de si la gent treballa i quantes hores des de la seva casa, es tracta d'apoderar-los per a col·laborar a tirar això cap endavant.

  • Permetre l'error i dissenyar, testar i avaluar: Equivocar-nos ràpid per a poder tornar a provar: Estar constantment preguntant al mercat per a rebre feedback i aprendre quals són les noves necessitats que avui les empreses i les persones necessiten.


2. Intel·ligència Digital: Les empreses seran digitals o no seran

Disrupció, tecnologia, dades, usos… L'adaptació al nou entorn digital és i serà la clau de l'èxit de qualsevol negoci. Les empreses seran digitals o no seran. I, per tant, és imprescindible que el talent de l'organització sigui capaç d'entendre les tecnologies per a donar resposta als seus reptes de negoci. I avui és més evident que ahir, amb milers de treballadors connectats a distància, necessitats d'entendre i comprendre aquestes tecnologies i de treure-li el màxim partit possible.

  • Incorporar noves capacitats clau per a donar resposta al repte digital: fomentant que qui tingui el coneixement en l'organització el pugui compartir i pugui liderar accions en aquest moment.

  • Incorporar una cultura que faciliti la implementació de l'estratègia: fomentant el talent intern

  • Ser capaç de detectar nous players així com nous models de negoci: és el moment de destinar part del temps del teu equip per a construir un radar que t'ajudi a conèixer tecnologies disrruptives


3. Liquiditat: Adaptació a l'entorn

Estem en constant adaptació, beta permanent, i sembla que aquest serà l'entorn habitual en el qual haurem d'actuar en els pròxims anys. Un entorn inestable, complex en el qual no sols el canvi és constant sinó que la velocitat al qual es produeix ho fa més incert. El tenir organitzacions líquides ens ajuda a adaptar-nos.

Fins fa uns dies això semblava teòric, conceptual, allunyat de la realitat. Avui és més vigent que mai, incertesa, canvi, por, risc i només podem fer una cosa: actuar.

  • Treballar a partir de les capacitats que els organigrames: es necessita organització en moments de teletreball però perquè no donar-li espai a les capacitats, a anar més enllà de la funció jeràrquica i permetre que el talent pugui desenvolupar-se al màxim.

  • Equips multidisciplinaris i apoderats: el teletreball a priori ha de permetre i fomentar el treball en cèl·lules més petites de les habituals (no va de reunions de 30 persones) de manera que podem fixar objectius concrets, apoderar als equips per a aconseguir-les, fomentar que aquests equips incorporin talent de diverses àrees de l'organització.

  • Lideratges transformacionals / distribuïts: bon moment per a fugir dels lideratges messiànics, jeràrquics i controladors. Les nostres organitzacions són ara ens distribuïts en els quals el lideratge i, potser, la presa de decisions també serà necessari distribuir-lo.


4. Obertura: La nova mirada

Davant el nou escenari, és important ser capaç de posar-nos diferents ulleres que ens permetin tenir diferents mirades. L'entorn està canviant a una velocitat increïble, estem aprenent a viure les situacions dia a dia, els plans anuals han saltat per l'aires i el màxim a què podem aspirar a plans de setmanes. Noves mirades són necessàries per a poder identificar noves oportunitats.

  • Estar connectat amb l'ecosistema: implica estar preparat per a col·laborar, buscar aliances, explorar noves oportunitats.

  • Ment oberta per a provar i experimentar: tant cap a fora de la nostra organització com cap a dins. Per què no provar nous sistemes de treball? reunions molt més curtes i orientades al resultat?


5. Creativitat: Col·laboració com a palanca de creixement

El digital ha començat a “trencar” els sectors i això provoca que les organitzacions ja no siguin per si soles capaces de donar resposta a les necessitats detectades. La col·laboració serà clau per a ser competitiu en un futur.

Aquest entorn inestable provoca que les organitzacions hagin de tenir la capacitat d'estar constantment explorant per a oferir una proposta de valor al mercat diferencial.

  • Entendre la innovació com el motor clau per a l'acceleració del meu negoci: potser el que venies fins avui durant un temps no serà rellevant per al teu mercat, com pots orientar-te a enfocar noves solucions?

  • Incorporar noves formes de col·laboració interna: Què tal si fem còmplice a l'equip, els preguntem que noves solucions imaginen, quines oportunitats creuen que ara mateix existeixen?


6. Ètica: L'avantatge competitiu

La tecnologia i fins i tot l'estratègia es poden copiar fàcilment. L'únic avantatge competitiu que poden tenir les organitzacions és la manera en com fan les coses.

  • Ser transparents amb els seus interlocutors. Clients, proveïdors, empleats, societat…: davant aquest nou escenari és necessari ser transparent, compartir la situació, fer partícip a tothom de com ens organitzem, com responem, transmetre no sols tranquil·litat sinó valors sobre els quals construïm aquestes respostes.


Estem davant un moment de canvi, de profunda transformació de paradigmes que hem trigat anys a comentar. Per què no considerar aquest moment com l'inici i no com una pausa? Ser intel·ligent és adaptar-nos al canvi.

Article escrit per Marc Cortés al seu perfil de LinkedIn

Posts relacionats

28-06-2023

Inteligencia Artificial Generativa, la nueva frontera

Los mensajes de voz de WhatsApp son la forma más cómoda y más odiosa de...

21-03-2023

El Mobile World Congress 2023: On el futur...

L'edició 2023 del Mobile World Congress s'ha dut a terme del 27 de febrer al...

20-03-2023

Joana Barbany s’incorpora com a Advisor de RocaSalvatella

Sant Cugat del Vallès, 15 de març de 2023 - RocaSalvatella anuncia la incorporació de...

11-11-2022

Grupo Moventia continua confiant en RocaSalvatella per a...

Niza Cars, la divisió de Rent a Car que forma part del grup Moventia, és...

Breus i esdeveniments

partner with us
Preparat per a transformar el teu negoci?
Contacta'ns arrowarrow
Partner with us Preparat per a transformar el teu negoci? Contacta'ns arrow